Den 1 december är Brandvarnarens dag


brandvarnarens-dag-housegard-undersida

Den 1 december varje år infaller Brandvarnarens dag, en dag då medborgare i hela Norden uppmanas testa sin brandvarnare så den inte inger en falsk trygghet.

Brandvarnarens dag markerar också starten på årets brandfarligaste månad. Vi tänder ljus, julpyntar i hemmet, bakar julgodis, lagar julmat och eldar i kaminen. Mycket av det som gör tiden kring jul mysig är tyvärr också det som gör december till den månad på året då flest brandolyckor inträffar.

 

Testa din brandvarnare – tänk på detta:

  • Testa din brandvarnare regelbundet, gärna en gång per månad, genom att trycka på testknappen.
  • Testa alltid din brandvarnare efter en längre tids frånvaro.
  • Rengör alla dina brandvarnare 1-2 gånger per år genom att dammsuga utvändigt längs öppningarna. Tänk på att använda plastmunstycke för att undvika risk för statisk elektricitet.
  • När det är dags att byta batteri larmar varnaren med en kort signal, ca 1 gång per minut.
  • Testa alltid att varnaren fungerar när du bytt batteri genom att hålla inne testknappen en stund.

 

Glöm inte att testa brandvarnaren!


Anmäl dig själv eller någon du bryr dig om till Aktiv mot Brands SMS-tjänst och få en påminnelse i telefonen den 1 december (Brandvarnarens dag), en gång i halvåret eller oftare än så.

Anmälan tar knappt en minut och kan vara till stor hjälp för din trygghet i hemmet.

 

En svensk trygghetsdag sedan 1999


I Sverige har Brandvarnarens dag funnits sedan 1999, med syftet att påminna om att testa hemmets brandvarnare.

Brandvarnarens dag har med åren ökat i popularitet och uppmärksammas av såväl statliga myndigheter, bloggare, i sociala medier och bland branschfolk. Faktum är att Brandvarnarens dag har blivit mer än en dag då vi testar brandvarnarens funktion, det är också en dag då brandsäkerhet överlag får stort utrymme.

 

Är din bostad brandsäker?


I en tid med ökad risk för brand uppmanar vi dig att se över brandskyddet i ditt hem, så du kan fira jul med vetskapen om att du gjort ditt bästa för att göra hemmet säkert.

Så brandsäkrar du din bostad »

 

Har du ingen brandvarnare i hemmet?


När en brand uppstår är varje sekund viktig, därför är brandvarnaren den kanske viktigaste delen i brandskyddet. Med en fungerande brandvarnare hemma får du en tidig varning som kan göra hela skillnaden om olyckan skulle vara framme.

Läs mer om Housegards brandvarnare »

Fakta om brandvarnare

Fakta om brandvarnare »

En brand utvecklas snabbt och tidig varning kan vara avgörande. Lär dig allt om olika brandvarnartyper, var du ska placera din brandvarnare och hur du undviker oönskade larm (falsklarm) i vår guide.

Brandsäkerhetsguiden

Brandsäkerhetsguiden »

Bostäder, fordon och utrymmen behöver brandsäkras på olika sätt. I vår guide vägleder vi dig till rätt brandskydd oavsett om du är ute efter brandsäkerhetsprodukter till en lägenhet, villa, fjällstuga eller bil.

Så firar du en säker jul

Så firar du en säker jul »

Julen är mysig med tända ljus, julbak och värme från den öppna spisen men julen och decembermånad är också den tid på året då flest brandolyckor inträffar. Med rätt brandskydd och några tips för hur du kan minska brandrisken i hemmet kan du fira en riktigt trygg jul.