Minska brandrisken hemma


Brandsäkerhet är inte bara brandvarnare, brandsläckare och brandfiltar. Det är lika viktigt att anpassa hemmet så att risken för att en brand uppstår är minimal. Det krävs inte så mycket för att minimera risken för brand. Tänk på att kontrollera att alla sladdar ser hela ut, se till att det är dammfritt kring elektronik (tv, stereo etc.), rengör fläkten i köket regelbundet och ha uppsikt över levande ljus i hemmet.

Brandfaror i hemmet

Mer än 100 personer omkommer i Sverige i samband med brand varje år och den vanligaste dödsorsaken är rökgasförgiftning. Vanligast är att en brand startar i sovrum, vardagsrum eller kök och orsaken är ofta slarv, okunnighet eller bristande uppmärksamhet.

I checklista på höger sida finns ett antal punkter som är väl värda att läsa igenom och agera efter.

Fakta om brand

Anders Öfvergård, även känd som ”Arga Snickaren” tar oss med på en rundtur i hemmet och visar vad du kan göra för att minska risken för brand i ditt hem i den här filmen från MSB och www.dinsäkerhet.se

Checklista

Förebygg bränder hemma


  • Se till att det finns minst en fungerande brandvarnare på varje våningsplan, kontrollera att brandvarnaren fungerar med jämna mellanrum.
  • Rök aldrig i sängen. Det är den vanligaste orsaken till dödsbränder.
  • Byt ut blinkande lysrör och annan trasig elutrustning, då elfel är en av de vanligaste brandorsakerna i bostäder.
  • Kontrollera så att inga elkablar eller elkontakter är trasiga. En trasig sladd kan orsaka kortslutning och det kan starta en brand. Dra ur kontakten om en sladd eller elektrisk apparat är trasig.
  • Dra ut kontakten från t.ex. brödrost, kaffebryggare, hårtork, mobilladdare, bärbara datorer etc,  när de inte används.
  • Stanna hemma medan tvättmaskinen eller torktumlaren är igång. Cirka 120 tvättmaskiner och torktumlare brinner varje år.
  • Dammsug bakom frys och kyl och vid datorn med jämna mellanrum.
  • Rengör köksfläkt och filter från fett.
  • Förvara tändare och tändstickor utom räckhåll för barn.
  • Släck alla levande ljus om ingen är i rummet.

 

Gå Brandskyddsronden


Varje år brinner det i över 6 000 hem. Se till att minska brandrisken i ditt hem – gå brandskyddsronden från MSB!

Du laddar enkelt ner den här »

Se alla produkter från Housegard

Se alla produkter från Housegard »

Hos oss hittar du alla produkter du behöver för ett brandsäkert hem. Housegard har en omfattande produktportfölj med kvalitet som högsta fokus.

Vanliga frågor och svar

Vanliga frågor och svar »

Vi får många frågor om våra produkter, brandsäkerhet, underhåll och installation. Vi har samlat svaren på de vanligaste frågorna.

Brandsäkra ditt hem

Brandsäkra ditt hem »

I vår guide lär du dig allt om brandsäkerhet, Housegards produkter och skötsel av dessa m.m.