Fakta brandfilt


Brandfilten är lätt att ha nära till hands, där den behövs som mest

I första hand bör du ha minst en 6 kg pulversläckare i bostaden, men vi rekommenderar även att du har en brandfilt. En brandfilt är ett bra komplement till en brandsläckare för att släcka mindre bränder eller minska spridning av en brand som uppstått, t.ex. i närheten av kök.

Fördelar med brandfilten är att den är perfekt att förvara nära till hands vilket gör att du sparar värdefulla sekunder om olyckan skulle vara framme, den är enkel att förstå och använda samt medför minimalt saneringsarbete till skillnad mot användning av pulversläckare.

Brandfilten består av ett eller två lager glasfiberduk med ett tätskiktslager som släpper igenom ett minimum av brännbara gaser. Vi har även uppgraderat alla våra brandfiltar till silikonbaserade ytskikt vilket gör den ännu mer beständiga mot brand. En brandfilt kan användas vid små bränder som med god marginal täcks av filtens storlek. Vi rekommenderar en brandfilt som är 120 x 180 cm, för att den i händelse av brand ska kunna täcka merparten av en vuxen person.

En brandfilt ska uppfylla och vara märkt med den europeiska standarden, SS-EN 1869. Standarden ställer krav på filtens värmetålighet och att den är tät så att brandgaser inte tränger igenom vid användning.

Förvara brandfilten så att du lätt kommer åt den. Lämplig placering är i köket, vid spisen, i vardagsrummet där du tänder levande ljus eller i nära anslutning till eldstad. Häng den gärna på en fast väggkrok så att du enkelt och snabbt kan dra brandfilten ur överdraget med ett ryck.

 

Kväv branden med brandfilten


När du använder brandfilten rätt så kväver den elden. Viktigt att tänka på är att inte kasta filten på branden. Lägg den istället bestämt över branden och tryck med händerna ovanpå filten för att kväva branden.

Om det börjar brinna i någons kläder, försök få personen att lägga sig ner så att elden kvävs mot marken. Lägg på brandfilten, börja uppe vid huvudet. Se till att filten sluter tätt, stryk eller tryck lätt med händerna ovanpå filten. Lyft alltid bort filten nerifrån och upp, så att elden inte flammar upp i ansiktet på personen.

Så använder du en brandfilt

Se Brandskyddsföreningens korta video för att lära dig mer om hur du använder en brandfilt om en brand skulle uppstå.

Checklista

Att tänka på när du ska köpa brandfilt


Housegard rekommenderar:

  • Brandfilten är perfekt som komplement till en 6 kg pulversläckare i hemmet.
  • Brandfilten bör vara 120 x 180 cm för att kunna täcka merparten av en vuxen person.
  • Brandfilten ska vara godkänd med europeisk standard SS-EN 1869.
  • Placera brandfilten i köket i nära anslutning till spis eller eldstad, där det är vanligt att bränder börjar och brandrisken således är större. Andra platser kan t.ex. vara vid soffan i vardagsrummet, eller i sovrummet där du tänder levande ljus.
  • Ha en brandfilt på varje våningsplan.
  • När en brandfilt är använd i brand är den förbrukad, den bör då kasseras och ersättas med en ny.

Se alla våra brandfiltar »

 

Brandfiltsöverdrag


Housegard överdrag till brandfilt med mönster, Marrakech och ZigZag

För att det ska kännas enklare att placera brandfilten väl synlig på platser där den kommer till störst användning i händelse av brand, har vi tagit fram snygga överdrag som du snabbt och lätt drar över brandfilten.

Se våra brandfiltsöverdrag »

 

Godkänningar


brandfilt-en-1869-1997-standard

Brandfilten skall vara godkänd enligt europeisk standard SS-EN 1869.

Vanliga frågor

Vanliga frågor »

Hitta svar på de vanligaste frågorna vi får om brandfiltar och brandsäkerhet.

Se alla våra brandfiltar

Se alla våra brandfiltar »

Vi har både brandfiltar och designade brandfiltsöverdrag i vårt sortiment.

Hitta återförsäljare

Hitta återförsäljare »

Vi har många återförsäljare över hela landet och på nätet.