Kom ihåg brandskyddet även i sommarstugan

8 juli, 2015


Nu när semestrarna har dragit igång på riktigt så beger sig många till sommarstugan. Större delen av Sveriges befolkning har en brandvarnare i den vanliga bostaden, men antalet som har tagit med tryggheten till semesterboendet är betydligt färre, trots att många fritidsboenden har öppen spis, vedspis eller kamin och ofta ligger långt bort från närmsta brandstation.

De flesta semesterboenden har öppen eldstad och elektrisk utrustning som inte används under större delen av året. De är dessutom belägna långt från större samhällen med brandkår vilket gör att det kan ta längre tid innan Räddningstjänsten är på plats. Att vi har brandskydd i vår vanliga bostad ser vi som en självklarhet, men det är minst lika viktigt att sommarstugan är brandsäkrad på bästa sätt.

Kom ihåg att se över brandskyddet i sommarstugan när du åker dit under sommaren. I en sommarstuga gäller samma rekommendationer som för ett vanligt boende. Du bör ha en brandvarnare i eller intill varje sovrum så att du hör larmet när du sover, minst en på varje plan samt en nära köket där de flesta bränder uppstår. Med seriekopplade brandvarnare i system får du ett heltäckande skydd, larmar en så larmar alla. Du skall ha minst en 6 kg pulversläckare i hemmet och gärna en per våningsplan, placera den väl synlig och med fördel i bostadens entré. Du bör även ha en brandfilt på ställen där bränder lätt kan uppstå, som t.ex. vid spisen eller kaminen, och gärna en per våningsplan. Om det är ett hus med flera våningar kan du även ha en brandstege för snabb evakuering från andra våningen.

Har du redan brandvarnare och brandsläckare? Glöm inte att kontrollera så att de fungerar som de ska. Testa brandvarnaren och byt batterier, detta bör göras en gång om året så att du vet att du har ett fungerande brandskydd året om. Vistas du i sommarstugan enbart under sommaren så kan du ta för vana att alltid byta batterierna direkt när du kommer dit. Om brandsläckarens mätare står på rött bör den genomgå service eller bytas ut. Pulversläckare bör vändas upp och ner 1-2 gånger per år för att undvika att pulvret packar sig för mycket i botten.

Har du öppen spis måste skorstenen vara sotad, och undvik att förvara lättantändliga föremål nära en eldstad. Ta även för vana att kontrollera elektrisk utrustning så att den fungerar ordentligt, på så sätt kan du minska risken för t.ex. elbränder. Läs mer om säker el i sommarstugan i Elsäkerhetsverkets guide, den hittar du här >>

Vill du veta mer?

Här kan du läsa mer om brandskydd i villor och fritidsboenden >>