Brandskydd i studentbostäder

13 augusti, 2015


Varje år gör brandkåren mellan 20-40 utryckningar till studentboenden runt om i landet. Studentbostäder har generellt svagt brandskydd. Det sker många omflyttningar och det faktum att du ofta bor tillsammans med andra studenter som du kanske inte känner så bra försvårar situationen. Vem som har ansvar för att exempelvis testa brandvarnaren eller kontrollera elektrisk utrustning som spis och kaffekokare är inte alltid självklart.

Brandvarnare skall finnas i bostaden, det är hyresvärdens ansvar att se till att den finns, och hyresgästens ansvar att kontrollera så att den fungerar. Om brandvarnare inte finns eller inte fungerar, kontakta din bovärd. Brandsläckare, brandslangar, evakueringsplan och nödutgångsskyltar bör finnas i korridorerna på varje våningsplan eller på strategiskt utvalda platser och markeras oftast med skyltar. Många studentbostäders rum och lägenheter är brandceller som med stängd dörr skall motstå brand under längre tid och motverka ytterligare spridning i fastigheten. Tänk på att det finns särskilda bestämmelser för hur brandfarliga vätskor m.m skall förvaras. För mer specifik information om hur brandskyddet ser ut i din fastighet, kontakta din hyresvärd.

Den vanligaste brandorsaken i studentbostäder är glömd mat på spisen, där brand kan uppstå genom exempelvis torrkokning. Brand i samband med matlagning kan också uppstå om fett som samlats i köksfläkten smälter och droppar ner på spisen eller om en påslagen platta glöms av och lättantändliga föremål som förvaras nära spisen fattar eld. För att vara extra trygg tänk på att aldrig lämna bostaden med mat på spisen eller i ugnen. Ha alltid ett lock nära till hands så att du kan kväva branden om den uppstår i stekpannor och kokkärl. Ha timer på spisen och kaffekokaren. Brandsläckare och brandfilt bör finnas nära till hands i köket. Minst en 6 kg pulversläckare bör finnas i varje lägenhet. Kontrollera brandvarnarens batteri regelbundet, en gång i veckan rekommenderas, och alltid så fort du flyttar in i ett nytt boende eller återvänder till boendet efter sommaruppehåll eller längre frånvaro.

Nu när det snart är dags för skolstart vill vi tipsa om några smarta saker som du kan göra för att minska brandrisken i hemmet.

  • Kontrollera den elektriska utrustningen i bostaden.
  • Finns timer på kaffekokaren och spisen? Om inte kan det vara värt att investera i en, finns på t.ex. Clas Ohlson, Netonnet, Bygghemma.se och Kjell & Company.
  • Tänk på att aldrig ha igång diskmaskin, tvättmaskin eller torktumlare när du inte är hemma eller sover.
  • Ha lock nära till hands när du lagar mat för att snabbt kunna kväva branden om den skulle uppstå. Lämna aldrig mat på spisen eller i ugnen om du lämnar bostaden. Släck aldrig bränder i elektrisk utrustning med vatten, det kan resultera i explosion och således ytterligare spridning av branden. Använd istället en brandfilt eller pulversläckare.
  • Rengör köksfläkten så att den är fri från fett. Om brand uppstår, stäng av fläkten för att förhindra att branden sprids genom ventilationskanalen.
  • Lämna inte levande ljus obevakade, dekorera inte ljusstakar med brännbart material som textil m.m.
  • Förvara inte brännbart material i korridorer och trappuppgångar, med tanke på utrymning och risken för anlagda bränder.

Vi rekommenderar att du har en brandvarnare i eller intill alla sovrum, samt minst en brandsläckare och en brandfilt i lägenheten. Om den är delad bör det finnas tillgängligt i det gemensamma utrymmet/korridoren. Vid brand försök släcka mindre bränder, om branden utvecklas snabbt och du inte kan kontrollera situationen stäng dörrar, evakuera och ring 112. Om ett trapphus är rökfyllt bör du om möjligt välja en annan utrymningsväg. Läs mer om brandskydd i lägenheter här >>

Som student får du 5% rabatt på allt brandskydd hos Bygghemma. Hämta din rabattkod genom att logga in på www.mecenat.se.