Brandskydd för en trygg campingsemester

8 juni, 2015


Det finns många olika sätt att spendera sina semesterdagar på. En del flyger utomlands eller åker till sommarstugan och en del har husvagn eller husbil och åker på campingsemester. Att vi brandsäkrar vårt primära boende är en självklarhet, men när det kommer till boenden vi kanske bara spenderar några veckor i  per år så känns det inte alltid lika självklart.

Bränder i husvagnar och husbilar sprids snabbt och kan vara över på bara några minuter. Som campinggäst har du ett ansvar att minimera brandrisken för att undvika att en brand uppstår och sprids på campingplatsen. I husvagnar och husbilar är det vanligt med en gasolspis, ta därför alltid för vana att kontrollera ventiler och slangar för att minimera brand- och explosionsrisken. Hos Brandskyddsföreningen kan du läsa mer om detta >>

I en husvagn eller husbil rekommenderar Housegard att du har en pulverbrandsläckare på minst 2 kg. Om husvagnen/husbilen är av större modell skall också brandsläckaren vara större. Ta även reda på vilka speciella krav ditt försäkringsbolag har på brandskyddet. Du bör ha en brandvarnare, gasvarnare och även kolmonoxidvarnare då risken för läckage av gas och skadliga mängder kolmonoxid (kommer från t.ex. oljepannor och gasugnar) faktiskt är större än själva brandrisken. Du bör även ha en brandfilt för att kunna släcka mindre bränder i exempelvis kök och kläder.

Läs mer om hur du brandsäkrar din husvagn eller husbil här >>